Bulionówka – jaką wybrać?

Bulionówka - jaką wybrać

Alternatywą dla tradycyjnego głębokiego talerza na zupę jest bulionówka. Mała, niepozorna, kojarzona z elegancją i minimalizmem jest przede wszystkim bardzo wygodna. Wykonana ze szkła lub białej ceramiki stanowi poręczny i lekki element każdej zastawy stołowej. 

Bulionówka jako dodatek do zastawy obiadowej

Bulionówka to również ważny dodatek do domowej zastawy świątecznej. Małe rozmiary powodują, że nie zajmuje dużo miejsca przy przechowywaniu, jak i serwisie. Bulionówki są bardzo wygodne, choć zdecydowanie mniejsze niż talerze na zupę. Używane są głównie w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych. Coraz częściej stanowią wyposażenie domowej zastawy stołowej.

Bulionówka

Jaki jest właściwy rozmiar bulionówki?

Bulionówki służą do serwowania pierwszego dnia, czyli zupy. Mała pojemność sprawia, że świetnie pobudzają apetyt na kolejne dania. Bulionówki dostępne są w kilku wersjach:

  • ze spodkami,
  • ceramiczne,
  • szklane,
  • białe.

Wyposażone w ucho lub uchwyt umożliwiają spożywanie płynnych potraw bez łyżki, dlatego są chętnie wybierane na różnego rodzaju przyjęcia, aby zaoszczędzić czas podczas sprzątania i zmywania. W ten sposób można również zyskać dużo miejsca na stole czy podczas zmiany zastawy. Warto zaznaczyć, że serwowanie zupy w naczyniu jest efektowne, a  jej minimalistyczny design umożliwia odpowiednie wyeksponowanie zawartości naczynia, jeszcze zanim zupa trafi do obsługiwanego gościa.