Jak wybierać modne i praktyczne fartuchy do gastronomii?

fartuch

Fartuchy gastronomiczne to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia osób pracujących w restauracjach. Ich odpowiednie dopasowanie ma wpływ zarówno na bezpieczeństwo pracowników, jak i wizerunek lokalu. Możliwe jest odnalezienie wielu różnych rodzajów odzieży do gotowania. Fartuchy do gastronomii muszą spełniać określone oczekiwania. Jak wybrać najbardziej odpowiedni zestaw wierzchniego ubioru?

Zadania fartuchów gastronomicznych

Tego typu ubrania powinny pełnić zarówno funkcję ochronną, jak i estetyczną. Ich najważniejsze zadania to:

  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia oparzeń i urazów
  • ochrona ubrań przed zabrudzeniami i zamoczeniem
  • budowanie wizerunku lokalu.
    Fartuch do gastronomii musi być wykonany z praktycznego, grubego materiału. Większość modeli zasłania powierzchnię ubrań noszących je osób od dekoltu po kolana lub kostki. Długość należy dopasować do poziomu ryzyka zabrudzeń i oparzeń na danym stanowisku. Ważne jest to, aby akcesorium nie krępowało ruchów.

Dobór właściwych elementów

Osoby pracujące w kuchni często wyposażone są w takie ubrania jak kitel fartuch. Zapinane bluzy gastronomiczne to wygodne i praktyczne rozwiązanie. Ważne, aby ich materiał odpowiednio chronił zarówno kolejne warstwy ubrań, jak i skórę noszących. Warto wyposażyć całą załogę w kitle fartuchy o takim samym kolorze. Wśród klasycznych rozwiązań w popularnych restauracjach pojawiają się zwykle czerń i biel. Decydując się na kitle, należy pamiętać o zagwarantowaniu wszystkim pracownikom odpowiednich rozmiarów odzieży. Rozmiar standardowych fartuchów można za to dowolnie regulować dzięki szelce zakładanej na szyję i wiązaniu w pasie. Warto rozważyć zakup specjalnych, wodoodpornych modeli dla osób pracujących przy zmywaniu naczyń. Odpowiednio dobrany zestaw odzieży ochronnej zapewni całej załodze bezpieczeństwo i podkreśli spójność estetyczną.

Źródło: sklep Technica