Choroby autoimmunologiczne można jedynie podleczyć, a nie da się ich niestety definitywnie wyeliminować. Istnieją jednak sposoby, by złagodzić ich najbardziej dokuczliwe objawy. A najskuteczniejszym z nich jest dieta.
Jakie choroby można zaliczyć do grona autoimmunologicznych?
Na pewno te, w których następuje samoistne i długotrwałe uszkodzenie komórek najważniejszych organów. Do grona chorób autoimmunologicznych zalicza się toczeń, stwardnienie rozsiane, choroba Hashimoto czy reumatoidalne zapalenie stawów.
Wszystkie one są przewlekłe i można je co najwyżej podleczyć, a nie się ich pozbyć. Niemniej można z nimi żyć, gdy będzie się przestrzegać i to ściśle wyznaczonych nakazów i zakazów.
Czemu dieta w chorobach autoimmunologicznych jest taka ważna?
To dlatego, że przez nią można ograniczyć działanie czynnika, który wywołuje w danym narządzie ostry stan zapalny. Przy czym lista zakazanych i dozwolonych produktów różni się w zależności od choroby, która zaatakuje organizm. Niemniej diety w chorobach autoimmunologicznych nie muszą być niesmaczne i mdłe.
Wystarczy nieco pokombinować nieco z dozwolonymi produktami, aby wyszły z tego całkiem atrakcyjne pod względem kulinarnym potrawy. Zresztą chorzy nie mają wyjścia i muszą być kreatywni i twórczy w kuchni. Inaczej poumieraliby z głodu.
Dieta w chorobach autoimmunologicznych – znajdziesz więcej tu