Na co zwrócić uwagę wybierając garnki gastronomiczne?

garnek

Garnek do gastronomii to akcesorium kojarzone głównie restauracjami. Rzeczywiście tego typu elementy są wykorzystywane najczęściej w lokalach gastronomicznych. W wielu sytuacjach mogą jednak okazać się korzystnym rozwiązaniem do domowej kuchni. W tej kategorii akcesoriów możliwe jest odnalezienie wielu różnych modeli. Na co zwrócić uwagę, aby wybrać funkcjonalne garnki do domu lub restauracji?

Cechy dobrych garnków

Poszukując akcesoriów z tej kategorii należy przede wszystkim zwrócić uwagę na:

  • ich pojemność
  • tworzywo i jakość wykonania
  • dodatkowe funkcje.
    Dopasowanie odpowiedniej pojemności jest wyjątkowo istotnym aspektem. Modele wykorzystywane w dużych restauracjach mogą mieścić nawet 98 litrów pożywienia. W niewielkich lokalach używa się zazwyczaj egzemplarzy o pojemności 20 – 30 l. Osoby planujące kupić duże garnki do gotowania w domu, z pewnością docenią akcesoria o pojemności 10 – 20 litrów.

Na co należy zwrócić uwagę?

Szczególnie istotny jest wybór materiału, z którego wykonano akcesorium. W tej kategorii pojawiają się garnki emaliowane i stalowe. Pierwsze z nich są częściej wykorzystywane w domach. Ich właściwości umożliwiają przechowywanie pożywienia i są korzystne dla dzieci oraz alergików. Stalowe modele doskonale sprawdzają się zarówno w mieszkaniach, jak i restauracjach. Egzemplarze z wysokiej jakości surowca będą wyjątkowo trwałe i odporne na trudne warunki w dużych kuchniach. Warto decydować się na garnki kuchenne posiadające warstwowe dno i grubsze ścianki. Takie egzemplarze szybko się nagrzewają i długo utrzymują ciepło. Umożliwia to zredukowanie kosztów zużycia energii. Warto zwrócić uwagę na to, jak solidnie przymocowane są uchwyty. Dzięki wielopunktowemu zgrzewaniu, dopasowane rączki z pewnością nie ulegną uszkodzeniu lub oderwaniu. Odpowiednio dobrane garnki okażą się korzystnym zakupem.

Więcej: https://sklep.technica.pl/garnki-profesjonalne